بتن غلطکی یا RCC عبارت است از بتنی که اسلامپ آن صفر بوده وبه منظور حمل، پخش و تراکم آن، از ماشین آلات عملیات خاکی استفاده می شود.
.
لذا بتن غلطکی بایستی مقداری خشک باشد که بتواند تقریبا نظیر دانه های خاک به راحتی پخش شده و بوسیله ماشین آلات متراکم کننده نظیر غلتک، متراکم گردد. از طرفی به منظور ایجاد چسبندگی بین سنگدانه ها بایستی به مقدار کافی مرطوب باشد تا شیره بتن، پوشش لازم برای کلیه سنگدانه ها را فراهم نماید.
.
بتن غلطکی در اجرای سازه های حجیم ( سدها ، شالوده های بزرگ و... ) کاربرد دارد و برای اجرای آن از ماشین آلات راهسازی و عملیات خاکی استفاده می شود.
.
در ادبیات فنی با نام رول کریت نیز از آن نامبرده می شود.
وقتی سیمان با آب ترکیب می شود گرما آزاد میشود به این عمل هیدراتاسیون و به این گرما، گرمای هیدراتاسیون میگویند.
.
گرمای هیدراتاسیون گاهی مفید و گاهی مضر است. مثلاً در هوای سرد مفید و در هوای گرم مضر است.
.
در سازه های حجیم وقتی بتن روی هم انباشته میشود قسمت داخلی دیرتر حرارت خود را نسبت به قسمت خارجی از دست میدهد. که این امر سبب ایجاد تنش در بتن میشود.
.
هنگام بتن ریزی در گرما باید دمای بتن را تا رسیدن به دمای ایده آل کاهش و در سرما افزایش داد. برای این کار می بایست از افزودنی های بتن استفاده شود.
بتن اسفنجی یا بتن متخلخل یک مخلوط از سنگدانه درشت، سیمان، آب و ماسه به میزان اندک (و گاهی اوقات بدون ماسه) می باشد. در ساختار این بتن 15 تا 25 درصد فضای خالی وجود دارد که باعث عبور آب از داخل این بتن می شود.
.
در بتن اسفنجی از آب نسبت به دیگر انواع بتن کمتر استفاده می شود و این مسئله باعث شده تا پس از ساختن مخلوط بتن، آب آن به سرعت تبخیر شده و مخلوط در مدت یک ساعت کاملا از آب تخلیه شود.
در بتن اسفنجی منافذ هوا درون خمیر سیمان ایجاد می گردد که به گذردهی آب های نافذ کمک می کند.
بتن پر مقاومت یا HSC بتنی است که دارای مقاومتی برابر یا بیش از 41 مگاپاسکال باشد.
.
مهمترین نکته در تهیه و ساخت بتن با مقاومت بالا یا HSC این نکته است که تا حد امکان نسبت آب به سیمان را در بتن کاهش دهیم که به این منظور می توانید از فوق روان کننده استفاده کرد.
.
از دیگر عوامل مهم در رسیدن به مقاومت بالا، استفاده از سنگدانه های مقاوم در بتن می باشد و همچنین استفاده از مواد ریزدانه با اندازه های بسیار ریز برای متراکم تر کردن بتن است.
بتن خود متراکم یا خود تراکم یا بتن SCC که مخفف کلمه Self Consolidating Concrete می باشد. نوعی خاص از بتن است که تحت وزن خود و بدون نیاز به ویبره کردن در قالب پخش می شود.
.
در مواردی که لرزاندن مکانیکی بتن یا اصطلاحاً ویبره کردن، بدون جداشدگی ذرات امکان پذیر نباشد از بتن خود متراکم استفاده می شود.
.
مخلوط بتن خود متراکم قابلیت زیادی برای جاری شدن دارد و در تمام نقاط قالب پخش می شود. از مهم ترین موارد کاربرد بتن خود متراکم پوشش دادن المان هایی با آرماتورهای متراکم است که شیره بتن تمام سنگدانه های گوشه قالب و آرماتورها را بدون نیاز به ویبره در بر می گیرد و از کرمو شدن سطح بتن جلوگیری می شود.
- ۹۹/۰۵/۳۱