🔹️ استفاده از سیمان مناسب.
🔹️ بهینه سازی عیار سیمان
🔹️استفاده از مواد افزودنی مانند روان کننده ها، مواد حباب ساز و
🔹️ انتخاب صحیح و مناسب نسبت های اختلاط بتن
🔹️ کاهش و محدود نمودن نسبت آب به مواد سیمانی.
🔹️ تامین حداکثر تراکم با وسایل و روش های مناسب.
🔹️ عمل آوری دقیق و کافی با روش های مناسب
عوامل موثر در نفوذپذیری بتن
از رایجترین مصالح ساختمانی برای ساخت و ساز سازههای مختلف استفاده از انواع میلگرد و بتن است، اما مقاومت کششی بتن پایین است که برای جبران این نقص ملزم به استفاده از میلگرد در ساخت و ساز هستیم. میلگرد به طور قابل توجهی میزان مقاومت کششی بتن را افرایش میدهد.
نوع میلگرد مصرفی در بتن مسلح از نوع آجدار است، از این رو خرید میلگرد آجدار برای ساخت سازههای بتنی متداول است.
عوامل متعددی نظیر نسبت آب به سیمان، مدت و نحوهی عملآوری، حداکثر اندازه سنگدانهها، نفوذپذیری خمیر سیمان، نفوذپذیری سنگدانهها و … از عوامل موثر در نفوذپذیری بتن است.
منظور از نفوذپذیری بتن سرعت انتقال مواد از میان بتن با توجه به ساختار آن است. نفوذپذیری بتن یکی از مهمترین خواص بتن است که بر روی دوام و ماندگاری آن تاثیر به سزایی دارد.
نفوذپذیری بتن بر اساس سنجش نفوذ مایعاتی مانند آب و بخار آب مورد بررسی قرار میگیرد.
در ارتباط با آببندی مخازن مایعات و سازههای هیدرولیکی (سازههایی که با آب سر و کار دارند) غیرقابل نفوذ بودن مایع به داخل بتن دارای اهمیت است.
سازههایی مانند مخازن فاضلاب، تصفیهی گاز و ساختمانهای بتنی که در معرض شرایط جوی نامساعد قرار دارند، مسالهی غیرقابل نفوذ بودن گاز به داخل بتن اهمیت پیدا میکند.
بتنریزی | سپاهان آهن با توجه به تحقیقات مختلفی که در ارتباط با دوام و ماندگاری بتن تا به امروز انجام گرفته است، با این حال، خرابیهای ناشی از بتن مشکل بزرگی است که عمر سازههای بتنی را به میزان قابل توجهی کم میکند.
از این رو لازم است برنامههایی برای افزایش دوام سازههای بتی و جلوگیری از اتلاف مصالح صورت گیرد.
با توجه به اینکه در اجرای پروژه قیمت انواع مصالح مصرفی نظیر قیمت تیرآهن، قیمت سیمان و … در برآورد هزینهها اثر میگذارد و اجرای یک سازهی ساختمانی هزینهبر است، با بهکارگیری تمهیدات لازم میتوان عمر سازهی بتنی را به میزان قابل توجهی افزایش داد.
عوامل خارجی یا داخلی در کمدوامی بتن تاثیرگذار هستند.
عوامل خارجی تاثیرگذار بر دوام بتن عبارتند از:
هوازدگی
درجه حرارت های بالا
ساییدگی
کنشهای الکترولیتی
حملات سنگدانهها و خمیر سیمان
نفوذپذیری بتن
کارشناسان براساس عمق کربناسیون و عمق نفوذ کلر از ضریب نفوذپذیری بتن، عمر مفید سازههای بتنی را پیشبینی میکنند.
چنانچه مواد به صورت سیال به بتنی که سخت شده است، نفوذ پیدا کنند، بر روی دوام بتن اثر نامطلوبی میگذارد.
مصالح ساختمانی | سپاهان آهننفوذ سیالات به میزان نفوذپذیری بتن بستگی دارد. برای مثال چنانچه آب به داخل بتن نفوذ پیدا کند، مقدمات یخزدگی و ترکخوردگی بتن فراهم میشود.
همچنین با ورود آب و هوا به داخل بتن مسلح با زنگزدگی میلگردها روبه رو خواهیم شد. به دنبال خوردگی میلگرد در بتن شاهد افزایش حجم فولاد هستیم که نتیجهی آن چیزی جزء ترکخوردگی پوشش بتنی روی آرماتور نیست.
ارتفاع آب و اختلاف رطوبت دو طرف بتن بر روی حرکت آب در داخل یک لایه بتنی تاثیرگذار است.
در خمیر سیمان و سنگدانههای مصرفی بتن، منافذی وجود دارد، به علاوه در صورتی که بتن به طور کامل متراکم نشود، در خود بتن نیز منافذی به وجود میآید. منافذ ایجاد شده حجمی از بتن را اشغال میکند.
در بتن متراکم سنگدانهها به وسیلهی خمیر سیمان، احاطه میشوند. در نتیجه خمیر سیمان بیشترین نفوذپذیری را دارد.
منافذ ژل سیمان و منافذ مویین از منافذ خمیر سیمان هستند.
منافذ ژل سیمان حدود 28 % حجم ژل را تشکیل میدهد و منافذ مویین با توجه به مقدار نسبت آب به سیمان و همچنین درجه هیدراسیون تا 40 % حجم خمیر سیمان را شامل میشود.
نقش اصلی لولههای مویین، ایجاد شبکه مرتبطی در سراسر خمیر سیمان است. از عوامل مهم و حیاتی در نفوذپذیری خمیر سیمان سخت، منافذ مویین است.
طبق تحقیقات مشخص شده است که با حذف لولههای مویین، میتوان بتن خوب با نفوذپذیری کمی داشت.
بتنریزی | سپاهان آهن
عوامل موثر در نفوذپذیری آب در بتن
نفوذپذیری خمیر سیمان: همانطوریکه اشاره شد در ساخت بتن متراکم، سنگدانه به وسیله خمیرسیمان احاطه میشوند. با پیشرفت درجه هیدراسیون، نفوذپذیری خمیر سیمان تغییر پیدا میکند.
در یک خمیر سیمان تازه، جریان آب به وسیله اندازه، شکل و غلظت ذرات اولیه سیمان کنترل میشود. با پیشرفت هیدراسیون به دلیل اینکه حجم ژل تولید شده بیش از دو برابر حجم سیمان هیدراته نشده است، میزان نفوذپذیری به سرعت کاهش پیدا میکند.
در نتیجه ژل سیمان به صورت آهسته، فضاهای پر شده توسط آب را پر میکند. محصولات هیدراسیون قادر نیستند که منافذ مویین را پر کنند.
1) مقدار سیمان یا نسبت آب به سیمان در خمیر: طبق تحقیقاتی که در مورد خمیر سیمان انجام شده است، چنانچه خمیر سیمان به یک اندازه هیدراته شود و میزان آب به سیمان کمتر باشد در نتیجه، نفوذپذیری خمیر سیمان کمتر میشود.
زمانی که در خمیر سیمان نسبت آب به سیمان کمتر از 0/6 باشد به دلیل تولید انبوه ژل و مسدود شدن لوله های مویین به مقدار زیادی نفوذپذیری کاهش پیدا میکند.
همانطور که در بالا اشاره شد، خرابیهای ناشی از بتن، از عمر سازه به میزان قابل توجهی میکاهد، علاوه بر این، تعمیر سازهها با توجه به قیمت مصالح مصرفی هزینهبر است.
اما نکتهای که در ارتباط با مصالح دارای اهمیت است و لازم است هنگام خرید مصالح به آن توجه کنیم، علاوه بر قیمت انواع مصالح مصرفی نظیر قیمت میلگرد، قیمت سیمان، قیمت تیر آهن و … کیفیت مصالح مصرفی است که در ساخت انواع سازهها دارای اهمیت است.
بتن | سپاهان آهن
2) میزان نرمی سیمان خمیر: میزان درشتی و ریزی دانههای سیمان بر روی جریان هیدراسیون تاثیر میگذارد. از این رو سیمانی که دارای دانههای درشت است، نسبت به سیمان ریزدانه به ایجاد خمیری با نفوذپذیری زیاد تمایل دارد. در یک نتیجهگیری کلی میتوان گفت هر چقدر مقاومت خمیر سیمان زیادتر باشد، نفوذپذیری آن کمتر میشود.
3) جمع شدگی ناشی از خشک شدن خمیر سیمان و جمع شدگی حرارتی: هنگامی که خمیر سیمان خشک میشود میزان نفوذپذیری آن افزایش پیدا میکند. زیرا، هنگامی که سیمان خشک میشود، امکان شکست ژلهای موجود بین لولههای مویین به وجود میآید.
- ۹۹/۰۵/۳۱